Branche

Barcelona verhoogt toeristenbelasting met 246%

Het is geen grap, afgelopen 1 april heeft Barcelona de toeristenbelasting verhoogd met 246%. Het nieuwe tarief is €2,25 per persoon per dag en staat gelijk aan het bedrag wat toeristen in luxe vijfsterrenhotels moeten betalen. Deze verhoging is dan ook zeer serieus voor toeristen die in vakantiehuizen en appartementen verblijven. Voor overige verblijven in Catalonië moet men een hogere belasting betalen. Het tarief is verdubbeld van €0,45 naar €0,90. 

De regels voor cruisetoeristen waren anders. Passagiers die minder van 12 uur in de stad doorbrachten werden vrijgesteld van de belasting. Ook dit is nu veranderd. Men moet nu €0,65 gaan betalen. Het tarief voor passagiers die meer dan 12 uur aan land zijn blijft onveranderd. Dit gaat om €2,25. 

Waar het geld van de belastingverhoging naar toe gaat, vertelt Jannich Petersen van Vakantiehuizenspanje.nl. Zij geeft aan dat dit geld gaat naar onderhoudskosten, zoals het schoonmaken van stranden, herstellen van wegen en het bouwen van goede faciliteiten. Verder worden er veiligheidsmaatregelen en extra agenten voor grote festivals van betaald.  

Nu dat Barcelona op zich al duurder wordt om te verblijven, is de verhoging van de belasting zeker geen voordeel. Waar Barcelona eerder een zeer populaire bestemming voor een personeelsreis was, kiezen veel bedrijven nu voor andere bestemmingen, zoals bijvoorbeeld IJsland, Lapland of Porto.

 

 

 

 

 

 

Bron: Travelpro, 2017