Bestemmingen

Doen: de Golden Circle op IJsland!

De Golden Circle, ook wel de Gouden Cirkel, Gouden Route of de Gouden Ring genoemd, is de populairste autoroute op IJsland. Waar pas geleden nog slechts een paar vliegtuigen per maand naar IJsland vlogen, gaan er nu vanuit Amsterdam meerdere vluchten per week.  Tijdens een incentive reis naar het magische eiland mag de Golden Circle natuurlijk niet ontbreken, waar het Nationale Park Thingvellir, Geysir & Strokkur en de Gullfoss waterval bij horen.

Nationaal park Thingvellir
Thingvellir is een prachtige groene vallei met het grootste meer van IJsland (Thingvallavatn), de waterval Öxarár en rivieren. Het is de scheidslijn tussen de Europa en Noord-Amerika. Ieder jaar wordt de kloof ongeveer 2 centimeter groter. Het is mogelijk om door de kloof te wandelen.
Daarnaast is Thingvellir, dat ‘vlakte van het parlement’ betekent, voor IJslanders om een andere reden een belangrijke plaats. Al sinds 930 worden hier volksvergaderingen gehouden, waar vertegenwoordigers uit het hele land op af kwamen. Hier werd zelfs op 17 juni 1944 nog de onafhankelijkheid van IJsland uitgeroepen.

Geysir en Strokkur
De volgende stop na nationaal park Thingvellir zijn de wereldberoemde geometrische bronnen van Geysir. Het gebied is genoemd naar de gelijknamige geiser Geysir. Waar Geysir al enige jaren niets meer doet dan pruttelen, daar spuit buurmangeiser Strokkur iedere 5 tot 10 minuten nog metershoog water. In het gebied zijn nog veel meer kleine poeltjes met borrelend water. Bekijk hier de uitbarsting van Strokkur.

Gullfoss waterval
De meest bezochte en volgens velen tevens de mooiste waterval van IJsland is de Gullfoss. Het is de volgende bezienswaardigheid tijdens de Golden Circle rondreis en gemakkelijk per auto te bereiken. Hoewel er op IJsland grotere en hogere exemplaren zijn is het een erg spectaculaire waterval waar je tot op enkele centimeters van het water kan komen. De Gullfoss, dat staat voor ‘gouden waterval’, ligt in de gletsjerrivier Hvíta en heeft twee ‘verdiepingen’. De Gullfoss waterval is vanaf twee wandelpaden te bekijken. Eén boven de kloof, die direct bij het bezoekerscentrum begint, en eentje direct langs het water. Door het vele stuifwater krijg je bij zonnig weer geregeld een prachtige regenboog voorgeschoteld. Het is de reden waaraan de Gullfoss haar bijnaam ‘gouden waterval’ te danken heeft.

Enthousiast? Kun je niet meer wachten en wil je nu meteen op personeelsreis naar IJsland? Bekijk dan hier de mogelijkheden.

de Golden Circle - IJsland

 

 

 

 

 

 


Bron: Reisaddict.nl