Trends

Verruim regels voor gebruik elektronica in vliegtuig

AMSTERDAM – De regels voor het gebruik van elektronische apparaten tijdens vliegtuigvluchten zouden moeten worden versoepeld.  

Het hoofd van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) heeft een verzoek hiertoe ingediend bij de Federal Aviation Administration (FAA), de Amerikaanse luchtvaartautoriteit. Dat meldt The Hill.

FCC-topman Julius Genachowski pleitte donderdag in een brief gericht aan FAA-topman Michael Huerta voor het ’toestaan van een groter gebruik van tablets, e-readers, en andere draagbare apparatuur’ tijdens vluchten. Dat zou als gevolg hebben dat de apparaten ook mogen aanstaan tijdens opstijgen, taxiën en landen.

Economie

Grenachowski schrijft dat zijn verzoek om de regels te versoepelen komt ‘in tijden van geweldige innovatie, waarin mobiele apparatuur steeds meer verweven raak met ons dagelijkse leven’. Behalve dat de apparaten belangrijk zijn omdat ze toegang geven tot informatie en mensen met elkaar in verbinding brengen, denkt Genachowski dat het gebruik van elektronica noodzakelijk is om bedrijven productiever en efficiënter te laten zijn. Zo kunnen zij volgens hem de economische groei bevorderen en de Verenigde Staten competitiever maken.

Onderzoekscommissie

De FCC stelde in de zomer een commissie aan die het beleid op het gebied van elektronicagebruik in het vliegtuig tegen het licht moest houden. De FCC benadrukte destijds tot groot ongenoegen van de passagiers dat het gebruik van mobiele telefoons geen onderdeel van het onderzoek was. De commissie heeft naar eigen zeggen in 2004 overwogen om het gebruik van mobiele telefoons toe te staan tijdens vluchten, maar besloot ervan af te zien omdat technische informatie geen uitsluitsel gaf over of het gebruik van draadloze apparaten aan boord niet zou interfereren met draadloze netwerken op de grond. De afgelopen jaren heeft de FCC al regels goedgekeurd die passagiers toestaan om gebruik te maken van wifi-netwerken nadat het vliegtuig is opgestegen.

Bron: NU.nl