Bestemmingen

Record investering in hotelkamers.

Eventmanagers hoeven zich de komende jaren geen zorgen te maken. Nederland investeerd gretig in hotelkamers dus keuze genoeg voor te organiseren relatie- en incentivereizen.
 
 
Bijna vijftienduizend hotelkamers zijn er gepland de komende jaren om gebouwd of verbouwd te worden. Dat zijn er meer dan ooit in één jaar geregistreerd, ondanks de economische tegenslagen. Net als in de afgelopen jaren laat de hotelsector dan ook zien anticyclisch te durven investeren, hoe somber de berichten ook mogen zijn. De branche heeft blijkbaar slechts één doel voor ogen: helemaal klaar zijn zodra de economie haar gelukkig ook onvermijdelijke opleving weer kent.Minder plannen meer kamers
Na de zesde editie van de tweemaandelijkse vaknieuwsbrief Hotelbouwplannen is een positieve balans over het jaar 2011 op te maken. Weliswaar lag het aantal (ver)bouwplannen met 268 iets lager dan in 2010 (298), de hoeveelheid daarbij betrokken kamers groeide en het aantal nieuwbouwplannen (164) nam niet af; er wordt alleen wat minder verbouwd.

Wellness blijft
Ook in de door consument als luxe ervaren welnessfaciliteiten wordt blijvend geïnvesteerd. Alleen in 2008 (37 plannen) was men nog iets actiever dan het afgelopen jaar (36), anders had de hotelsector nog een tweede record kunnen noteren.

Minder vergaderplannen, meer ICT
Een duidelijk neerwaartse spiraal is te constateren op het gebied van de (ver)bouw van vergader- en congresfaciliteiten. Was 2009 een duidelijk topjaar met 60 plannen, anno 2011 willen of kunnen nog maar 30 hotels hierin investeren. Weliswaar doen sommige dat op zeer grote schaal (Hotels van Oranje, Noordwijk), het aantal plannen is niettemin het laagste sinds 2003. Of dit behalve met de economie ook te maken heeft andere manieren van vergaderen en congresseren, zal de toekomst moeten uitwijzen. De komende jaren wordt bovendien veel geïnvesteerd in ict & techniek.