Trends

Bijkomende kosten hotels en airlines stijgen.

De diensten waar luchtvaartmaatschappijen en hotels aparte kosten voor rekenen, worden steeds talrijker. Dat lijkt uit onderzoek van BCD Travel.

De extra heffingen worden berekend om onder andere de hoge brandstofprijzen te compenseren, maar de frequente zakenreiziger en zijn werkgever zijn er de dupe van. BCD Travel, marktleider in zakenreismanagement in de Benelux, geeft tips om oplopende kosten door zogeheten ancillary fees te drukken.

In 2011 hebben luchtvaartmaatschappijen 44% meer inkomsten gehaald uit ancillary fees dan het jaar ervoor. In drie jaar (2007-2010) is er een stijging geweest van maar liefst 775%. De zakenreiziger wordt van vertrek tot aankomst geconfronteerd met het fenomeen. Zo zijn er bij vele luchtvaartmaatschappijen extra kosten verbonden aan het gebruik van luchthavenlounges, prioritaire check-ins, bagage fees, voorkeursplaatsen, internet en maaltijden aan boord en ticketwijzigingen.

Verder stijgen
Advito, onderdeel van BCD Travel, verwacht dat de stijging ook in 2012 verder aanhoudt. Tot nu toe waren het vooral de Amerikaanse maatschappijen die experimenteerden met het ‘ontbundelen’ van diensten en producten, maar de verwachting is dat ook andere maatschappijen de komende maanden zullen volgen. Zo is er al de zogenaamde creditcard payment fee waar reizigers rekening mee zullen moeten houden: een fee die inhoudt dat je extra moet betalen voor transacties met een creditcard.

Ook hotels beginnen de trend van de ancillary fees te volgen. De meeste kosten worden gerekend voor het gebruik van internet, parkeerruimte, ontbijt en taxen. Maar ook de hotels worden creatiever bij het bedenken van ancillary fees. Enkele nieuwe trends zijn het verkopen van schoonmaak- en beveiligingsdiensten, kranten en tijdschriften. Ook voor het bewaren van bagage voor het inchecken of na het uitchecken wordt steeds vaker een vaste prijs gerekend.

Tips
Gezien luchtvaartmaatschappijen en hotels geconfronteerd blijven met hoge kosten, ziet het ernaar uit dat de ancillary fees niet direct uit beeld zullen verdwijnen. BCD Travel geeft bedrijven en zakenreizigers enkele praktische tips die de kosten helpen drukken:

– Vertrek in het midden van de week, dan zijn de vluchtprijzen het laagst.
– Koppel een weekendje aan uw verblijf in het buitenland: terugvluchten op vrijdag zijn namelijk heel populair, en bij gevolg duurder. Bovendien kunt u na een weekendje weg ontspannen terug aan de slag.
– Pak licht. De kosten voor bagage kunnen zowel bij de luchtvaartmaatschappijen als de hotels hoog oplopen.
– Eet iets voor u naar de luchthaven vertrekt en neem een snack mee voor onderweg. Zo weerstaat u aan de verleiding om op de luchthaven of op het vliegtuig eten te kopen.
– Bekijk of er geen pakketdeals te verkrijgen zijn waarin de vlucht, het hotel en eventueel een huurwagen inbegrepen zijn. Vaak zijn die pakketten goedkoper, maar vergelijken is een must.
– Controleer of vertrek vanaf een andere luchthaven niet goedkoper is.

Bron: BCD Travel