Bestemmingen

Servië in opkomst als toeristische bestemming.

Als professionele incentive organisatie houden we de trends in de reisbranche nauw in de gaten. Opkomende toeristische bestemmingen worden veelal snel overgenomen door de incentive branche. Het zou dan ook zo maar kunnen geburen dat Servië het komende jaar een populaire bestemming gaat worden voor te organiseren personeelsreizen.

Ondanks de economische malaise van de afgelopen jaren, weten steeds meer Nederlanders de weg naar dit land in de Balkan te vinden. In de eerste 10 maanden van dit jaar steeg het aantal Nederlandse bezoekers met 7% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal overnachtingen van Nederlandse vakantiegangers in Servië steeg zelfs met 17%. De verwachting is dat deze trend zich het komende jaar verder zal voortzetten. Servië zal zich komend jaar dan ook weer op de jaarlijkse Vakantiebeurs in Utrecht presenteren.

Vooral individuele vakantiegangers weten hun weg te vinden naar Servië. De hoofdstad Belgrado wordt steeds populairder als stedentrip bestemming. Belgrado kenmerkt zich als een hippe stad met veel bezienswaardigheden, maar staat vooral ook bekend om zijn vele restaurantjes, cafeetjes en zijn bruisende nachtleven. Dit jaar hebben in Belgrado weer verschillende nieuwe hotels hun deuren geopend en inmiddels vliegt ook prijsvechter Wizzair op Belgrado. Ook festivals winnen aan populariteit. Het EXIT Festival dat jaarlijks in Novi Sad gehouden wordt trekt steeds meer Nederlandse bezoekers.

Culturele rondreizen scoren tevens goed op de Nederlandse markt. Servië heeft een rijke byzantijnse cultuurhistorie en telt honderden middeleeuwse kloosters. Daarnaast vormde Servië lange tijd de noordgrens van het Romeinse rijk en heeft hierdoor een schat aan Romeins erfgoed. De afgelopen jaren zijn een aantal culturele routes ontwikkeld die het culturele erfgoed van Servië met elkaar verbinden.

Actieve vakantiegangers komen in Servië zeker ook aan hun trekken. De afgelopen jaren heeft Servië flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Donau fietsroute welke het land over bijna 700 km doorkruist. Tevens zijn diverse nieuwe wandelroutes uitgezet. Het ecotoerisme is sterk in opkomst en nieuwe plattelandsaccommodaties rijzen overal als paddenstoelen uit de grond.

Verschillende touroperators en reisagenten hebben Servië inmiddels in hun reisprogramma’s opgenomen. Ook combinatierondreizen met de omliggende Balkanlanden doen het goed bij het Nederlandse publiek. Daarnaast worden er steeds meer nieuwe producten en gespecialiseerde reizen ontwikkeld die inspelen op de wensen van de huidige vakantieganger. Voorbeelden hiervan zijn culinaire rondreizen, camper rondreizen, fietstochten door de hoofdstad Belgrado en nightlife tours.

 Bron: Eurodest.