Bestemmingen

Ontdek Muscat tijdens een unieke relatiereis!

Een bezoek aan Oman begint vrijwel altijd met een ontdekkingstocht door Muscat, de hoofdstad van het Sultanaat. Muscat wordt ook wel de ‘witte hoofdstad’ genoemd, doordat het straatbeeld wordt getypeerd door lage en lichtgekleurde bebouwing. Tijdens een relatiereis in Muscat is het een absolute aanrader om een bezoek te brengen aan bijvoorbeeld de souq, de Grand Mosque en de vismarkt.

In 2011 en 2012 groeit de populariteit van Muscat als incentive bestemming nog verder met onder meer de benoeming van Muscat tot hoofdstad van Arabisch Toerisme in 2012 én een plekje op de lijst van topwereldsteden door de Lonely Planet in 2011.

Wat Muscat bijzonder maakt als incentive bestemming, is de verscheidenheid aan bezienswaardigheden, het aangename klimaat en de vriendelijke bewoners. Het straatbeeld wordt bepaald door hypermoderne hoogbouw, historische straatjes en prachtige oude architectuur. Aanraders zijn de souks, de traditionele markten waar alles verkrijgbaar is, het paleis van de Sultan, de Grande Mosque, de op een na grootste moskee van de wereld, en de vismarkten. Voor de nodige ontspanning kunnen zakelijke reizigers ook uitstekend terecht op een van de prachtige zandstranden in de omgeving. Maar ook in de directe omgeving van Muscat is een groot aantal incentive activiteiten te ondernemen. Echte aanraders zijn bijvoorbeeld een tocht langs de kust naar enkele van de fraaiste wadi’s van het land, een dagtocht naar de Wahiba Sands woestijn en ontmoet een Bedoeïen familie. Of ontdek het Al Hajargebergte en bezoek het dorpje Nizwa, de oude hoofdstad van Oman. Kortom een absolute top bestemming als het gaat om een relatiereis of een incentive!

Muscat is verkozen tot hoofdstad van het Arabisch Toerisme in 2012. Eerder dit jaar werd de hoofdstad van Oman geselecteerd voor de titel en tijdens de laatste Arabische conferentie voor toerisme werd de hoofdstad van Oman, Muscat, verkozen tot hoofdstad van het Arabische toerisme voor 2012. “Muscat heeft de benaming heeft verdiend en Oman moet haar toeristische faciliteiten en services op de best mogelijke manier aan de bezoekers van 2012 laten zien”, aldus De Minister van Toerisme Shaikh Abdulmalik bin Abdullah al Khalili.

Er wordt in 2012 een aantal evenementen georganiseerd om Muscat in 2012 groots neer te zetten als metropool. Een van de belangrijkste evenementen is het Muscat Festival. Dit festijn vindt plaats in januari en februari en biedt een scala aan culturele, artistieke en traditionele activiteiten. Het festival wordt in het bijzondere Heritage Village in Al Qurm natuurpark gehouden. Bezoekers kunnen tijdens het festival kennis maken met het traditionele en artistieke Omaanse leven.

De benoeming van Muscat tot hoofdstad van het Arabisch toerisme valt samen met een plek in Lonely Planet’s lijst topwereldsteden. Lonely Planet maakte medio oktober dit jaar een lijst van topwereldsteden voor reizigers bekend. Oman staat in deze lijst opgenomen. De steden op de lijst zijn niet gerangschikt. Op de lijst staan wereldsteden die de reiziger niet mag missen. Deze is samengesteld op basis van ervaringen van de auteurs van de reisgidsen en op basis van ervaringen van reizigers.

Muscat wordt op www.lonelyplanet.com vermeld als een stad die momenteel bezig is met het trekken van internationale bezoekers. Daarbij wordt alles uit de kast gehaald. Zo krijgen musea en resorts flinke opknapbeurten en worden de faciliteiten vernieuwd. De vernieuwing vindt op nog meer fronten plaats, naast de traditionele shows die al eeuwen over het water voeren, wordt er flink geinvesteerd in watersport activiteiten. Ook worden er een aantal nieuwe attracties geopend als het Royal Opera House en een nieuw congres centrum; het ‘Oman Convention and Exhibition Centre’. Alles wordt op alles gezet om van 2012 voor Muscat een toeristisch topjaar te maken. Steden die ook op de lijst staan staan zijn: Londen, Bengaluru, Cádiz, Stockholm, Guimarães, Santiago, Hong Kong, Orlando en Darwin.