Bestemmingen

Meer hotelovernachtingen in Amsterdam

Het aantal hotelovernachtingen in Amsterdam is vorig jaar met 3,5 procent gestegen tot 9,7 miljoen overnachtingen. De Nederlandse hoofdstad deed het daarmee beter dan andere Europese hoofdsteden. Dit blijkt uit de woensdag verschenen European City Tourism studie waarin het toerisme in 24 Europese hoofdsteden wordt onderzocht.

 

Amsterdam staat op de achtste plaats als het gaat om het aantal hotelovernachtingen per jaar. De lijst wordt aangevoerd door Londen en Parijs, met respectievelijk 48,7 en 35,8 miljoen overnachtingen. Daarna volgen Berlijn, Rome, Madrid, Praag en Wenen. Na Amsterdam staan Istanbul en Stockholm in de top 10.

Strategie
De onderzoekers stellen, op basis van verschillende databases en interviews met experts, dat steden die een duidelijke strategie hebben om meer toeristen te trekken, succesvol zijn. Het gaat om Amsterdam (met de campagne IAmsterdam), Wenen, Berlijn en Londen. Sinds 2005 is in deze steden het aantal toeristen en overnachtingen bijna twee keer zo veel gestegen als in andere steden.

Congressen
Ook een belangrijke factor voor het aantal hotelovernachtingen zijn congressen. Met 160 congressen was Wenen Europees koploper. In Amsterdam vonden 98 plaats.

De onderzoekers van Roland Berger Strategy Consultants keken ook naar de inkomsten per hotelkamer. In Amsterdam ligt dat met 127 euro per kamer hoger dan in de meeste landen. Ook hier spannen Parijs en Londen de kroon, met 171 en 149 euro aan inkomsten per kamer.

Bron: ANP