Bestemmingen

Groene meetings, events en personeelsreizen naar Denemarken

Denemarken staat bekend om zijn toonaangevende werk op het gebied van duurzame meetings, events en personeelsreizen. Door te streven naar een ISO 20121 certificering, de internationale norm voor duurzame evenementen, voor het Deense EU-voorzitterschap in het eerste half jaar van 2012 hoopt het land aan te tonen dat het mogelijk is om duurzaam te zijn en groei te realiseren zonder extra kosten.

In het afgelopen decennium is Denemarken bekend geworden als groene pionier. Deense huishoudens en bedrijven zijn zo succesvol in het toepassen van energiebesparende maatregelen dat het land vorig jaar minder energie heeft verbruikt dan in het jaar 1990. Dat alles is gerealiseerd zonder stijgende kosten of stagnerende groei. In tegendeel, het bruto binnenlands product (BBP) van Denemarken steeg in datzelfde jaar met 37,8%!

Het Deense Sustainable Events Initiative (DSEI, een samenwerkingsverband van o.a. het Ministerie van Buitenlandse Zaken, VisitDenmark en Wonderful Copenhagen) pakt het EU-voorzitterschap in 2012 met diezelfde strategie aan, dat deels gebaseerd is op de ervaringen van de klimaattop COP15 in 2009 welke ’s werelds eerste gecertificeerde duurzame internationale politieke top was. Eén van de speerpunten van COP15 was de duurzaamheid van hotels: eind 2008 was 12% van het aantal hotels in Kopenhagen gecertificeerd met een eco-label, na de klimaattop was dat 53%. Vandaag de dag heeft 60% van alle hotels in Kopenhagen een duurzaamheidcertificaat.

Het doel van de DSEI is om het voorzitterschap te gebruiken om samenwerking, innovatie en duurzame ontwikkeling te stimuleren. Daarnaast heeft het project tot doel de concurrentiepositie van Denemarken te versterken als een onbetwiste leider op het gebied van duurzame evenementen.